Dikanda / Kraków / 29.11 / Zaścianek @ Klub Zaścianek, Kraków [29 listopada]

Dikanda / Kraków / 29.11 / Zaścianek


870
29
listopada
20:00 - 23:00

 Strona wydarzenia
Klub Zaścianek
ul. Rostafińskiego 4, 30-072 Kraków, Poland
BILETY:
35 zł — przedsprzedaż;
45 zł — w dniu koncertu

https://ticketclub.pl/wydarzenia/wydarzenie-muzyczne/dikanda-klub-zascianek-365/

19:00 — drzwi
20:00 — start koncertu

Dikanda to uznany szczególnie na zagranicznym rynku muzycznym szczeciński zespół grający world music. W swojej twórczości Dikanda stawia na autentyczność stylu – poszukuje nowych nurtów i większość utworów jest oryginalnymi kompozycjami. Muzyczne inspiracje czerpie z tradycyjnych, folkowych brzmień szeroko rozumianego orientu – od Bałkanów, przez Izrael, Kurdystan, Białoruś po Indie. W ich utworach można usłyszeć głównie brzmienia bałkańskie i cygańskie. Zespół istnieje od 1997 r. Dikanda ma w swoim dorobku 7 płyt – w tym DVD Live nagrywane w zakopiańskim Teatrze Witkacego; setki koncertów (głównie w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, ale również w Rosji, Indiach oraz w USA), zdobyli także liczne nagrody — w tym „Płyta roku” niemieckiego czasopisma „Folker” przyznana w 2005 roku za „Usztijo”. Koncerty Dikandy to niezwykle emocjonalna podróż po etnicznych brzmieniach, żywiołowe spotkanie pełne energii, charyzmy, prawdziwych uczuć. Charakterystyczne dla Dikandy jest tworzenie nowych słów w tekstach utworów, w ten sposób powstał oryginalny język grupy — „dikandisz”. Najważniejszy w twórczości zespołu jest przekaz, który jest relacją między artystami a publicznością.

Dyskografia:
• Muzyka czterech stron wschodu (2000)
• Jakhana Jakhana (2002)
• Usztijo (2004)
• Ajotoro (2008)
• Live (2010)
• DIKANDA Live in Zakopane (2013)
• Rassi (2013)
• Devla Devla (2017)

Ważne występy i nagrody:
• Festiwal Muzyki Folkowej Polskiego Radia Nowa Tradycja 1999 – I nagroda
• Festiwal Eurofolk 1999 – I nagroda
• Montreux Jazz Festival – Montreux 2001
• Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej – Opole 2001, 2002
• Sziget Festival – Budapeszt 2003
• Folkowy Fonogram Roku – III miejsce za płytę Jakhana Jakhana 2002
• Festiwal Folkherbstfestival Plauen 2004 – I nagroda i nagroda publiczności
• Występ w Studiu im. Agnieszki Osieckiej w Radiowej Trójce 2008
• XVII Przystanek Woodstock – Kostrzyn nad Odrą 2011

Zespół:
• Ania Witczak — śpiew, akordeon
• Dominik Bieńczycki — skrzypce
• Daniel Kaczmarczyk — instrumenty perkusyjne
• Piotr Rejdak — gitary
• Grzegorz Kolbrecki — kontrabas
• Kasia Bogusz — śpiew
• Szymon Bobrowski — trąbka
Omówienie
image
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.
Przejdź szybką rejestrację lub autoryzację.

Nadchodzące wydarzenia @ Klub Zaścianek:

Exlibris, Votum, Here On Earth / Kraków / 26.10 / Zaścianek
Exlibris, Votum, Here On Earth / Kraków / 26.10 / Zaścianek
Klub Zaścianek
Percival Schuttenbach / 9 XI / Kraków, Zaścianek
Percival Schuttenbach / 9 XI / Kraków, Zaścianek
Klub Zaścianek
Antimatter / 18.11 / Zaścianek, Kraków
Antimatter / 18.11 / Zaścianek, Kraków
Klub Zaścianek
HEAT & Special Guests - Krakow / Klub Zascianek
HEAT & Special Guests - Krakow / Klub Zascianek
Klub Zaścianek
Long Distance Calling • Kraków
Long Distance Calling • Kraków
Klub Zaścianek

Najbardziej oczekiwane wydarzenie w Krakowie :

Dawid Podsiadło • Małomiasteczkowa Trasa • Kraków
Dawid Podsiadło • Małomiasteczkowa Trasa • Kraków
TAURON Arena Kraków
W 2018 wjadę tramwajem do Wisły
W 2018 wjadę tramwajem do Wisły
Most Powstańców Śląskich Kraków
Nightwish • Krakow (POL)
Nightwish • Krakow (POL)
TAURON Arena Kraków
ReTo w Krakowie ! / BOA tour
ReTo w Krakowie ! / BOA tour
Klub Studencki Żaczek
15.12.2018 A Perfect Circle / Chelsea Wolfe //KRK - Tauron Arena
15.12.2018 A Perfect Circle / Chelsea Wolfe //KRK - Tauron Arena
TAURON Arena Kraków
Paul McCartney Official Event, Tauron Arena Kraków, 3.12.2018
Paul McCartney Official Event, Tauron Arena Kraków, 3.12.2018
TAURON Arena Kraków
Idę na wybory samorządowe w Krakowie
Idę na wybory samorządowe w Krakowie
Kraków, Poland
22. Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie
22. Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie
EXPO Kraków
Sold Out Nosowska na tłusto 17.11 Kraków klub Studio
Sold Out Nosowska na tłusto 17.11 Kraków klub Studio
Klub Studio